Как чуваме

Как чуваме

 Части на ухото:

 Външно ухо | Средно ухо | Вътрешно ухо

Слухът е едно от петте сетива. То представлява сложен процес на приемане на звука и асоциирането му с някакво значение. Способността да се чува е критично важна за разбирането на света около нас.

Човешкото ухо е пълноценно развита част от телата ни още при раждане и реагира на звуци, които са както много слаби, така и много силни. Дори и преди раждане, бебетата реагират на звук.

И така, как всъщност чуваме?

Ухото може да се раздели на три части, които стигат до мозъка – външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо.

 • Външното ухо се състои от ушния канал и тъпанчето. Звукът преминава по ушния канал, като се удря в тъпанчето и го кара да се движи или да вибрира.
 • Средното ухо е мястото зад тъпанчето, в което се намират три малки кости, които се наричат слуховикостици. Тази верига от малки кости е свързана в единия си край с тъпанчето, а в другия край – с отвор към вътрешното ухо. Вибрациите от тъпанчето карат костиците да вибрират, което от своя страна, създава движение на течността във вътрешното ухо.
 • Движението на течността във вътрешното ухо, или кохлеа, причинява промени в миниатюрните структури, които се наричат космести клетки. Това движение на косместите клетки изпраща електрически сигнали от вътрешното ухо до чувателния нерв (също известен като слухов нерв) към мозъка.

Мозъкът, след това, интерпретира тези електрически сигнали като звук.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
В момента има 11 посетителя в сайта