Как да свикна по-лесно с моя слухов апарат?

Как да свикна по-лесно с моя слухов апарат?

Успешното използване на слухови апарати отнема време и търпение. Редовното носене

на слуховия апарат ще ви помогне да се настроите към него по-бързо.

Запознайте се с функциите на слуховия ви апарат. В присъствието на вашия аудиолог или слухопротезист се упражнете в поставянето и свалянето на апарата, в почистването му, в определянето на левия и на десния апарат, както и в замяната на батериите. Попитайте как да го изпробвате в различни среди, в които имате проблеми с чуването. Научете се как да настройвате силата на звука в апарата си и да го програмирате за звуци, които са твърде силни или твърде меки. Работете с вашия аудиолог или слухопротезист, докато не се почувствате удобно и не сте напълно доволни.

Може да изпитате някой от следните проблеми, докато свикнете с носенето на вашия нов апарат.

 • Слуховият апарат причинява дискомфорт.Някои пациенти може да почувстват известен дискомфорт в началото при носенето на слуховия апарат. Попитайте вашия аудиолог колко дълго трябва да носите слуховия си апарат, за да може да свикнете с него.
 • Гласът ми звучи твърде силно. Усещането за чуване на гласа, като “затворен”, което кара потребителят на слуховия апарат да чува гласа си по-силно в главата си се нарича ефект на преграждането, който се среща доста често при новите потребители. Проверете при вашия аудиолог дали е възможна корекция. Повечето хора свикват с този ефект с времето.
 • В слуховия ми апарат се получава микрофония.Пищящият звук може да се причини от слухов апарат, който не е поставен или не работи добре или е запушен с ушна кал или течност. Посетете вашия аудиолог или слухопротезист за пренастройване.
 • Чувам фонов шум. Слуховият апарат не отделя изцяло звуците, които искате да чуете от тези, които не желаете да чувате. Понякога, обаче, слуховият апарат може да се нуждае от пренастройване. Разговаряйте с вашия аудиолог или слухопротезист.
 • Чувам бръмчене, когато използвам мобилния си телефон. Някои хора, които използват слухови апарати или имплантирани слухопротезни устройства, изпитват проблеми с радиочестотна интерференция, причинена от цифровите мобилни телефони. Както слуховите апарати, така и мобилните телефони се усъвършенстват, така че тези проблеми стават все по-редки. Когато ви поставят нов слухов апарат, вземете с вас мобилния си телефон, за да проверите дали той работи добре с апарата.
Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Как да свикна по-лесно с моя слухов апарат?
В момента има 121 посетителя в сайта