Електрониката в слуховия апарат

Електрониката в слуховия апарат

Електронните компоненти контролират как звука се предава от околната среда към вътрешното ухо.

Всички слухови апарати усилват звуковете, като ги правят по-силни, за да можете да ги чуете по-добре. Повечето производители на слухови апарати вече произвеждат само цифрови слухови апарати — производството на аналоговите апарати постепенно спира. Всички модели слухови апарати REXTON са изцяло цифрови, базирани на най-новите технологични достижения и разработки в областта на слухопротезирането.

При цифровата технология, компютърен чип конвертира постъпващите звуци в цифров код, след това анализира и настройва звука съобразно с вида на вашата загуба на слух, вашите нужди за по-добро чуване и нивото на звука около вас. След това, сигналите се преобразуват отново в звукови вълни и се отвеждат до ухото ви. В резултат се получава звук, който е настроен по-фино към вашата загуба на слух. Цифровите слухови апарати се предлагат във всички разновидности и ценови нива.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Електрониката в слуховия апарат
В момента има 8 посетителя в сайта