Имате въпроси?

Имате въпроси?

Следвайте тези три прости стъпки, за да определите кой слухов апарат Helix е подходящ за вас.

1. Мисля, че имам увреден слух. Какво да направя след това?

Нашата Слухова Библиотека има цялата необходима информация за стъпките, които трябва да предприемете, ако смятате, че имате загуба на слух. Там ще намерите факти за ушите, за здравето на слуха и за неговите увреждания. Целта ни е да образоваме хората за решенията, които могат да върнат красивите звуци на живота на вас или на вашия любим човек. Разгледайте съветите ни в Слуховата библиотека.

2. Знам че имам увреждане на слуха и съм готов да си купя слухов апарат, но не съм сигурен кой е подходящ за мен. Как да реша?

Има няколко важни аспекта, които трябва да се имат предвид, когато определяте кой слухов апарат е подходящ за вас.

 • Степен на увреждане на слуха
 • Начин на живот
 • Технология
 • Дизайн
 • За едното или двете уши

Следващата стъпка е да насрочите час за проверка на слуха от УНГ-специалист. Просто щракнете върху линка по-долу и ние ще ви помогнем да намерите специалист във вашия район.

3. Готов съм да си насроча преглед за проверка на слуха със УНГ-специалист.

Намирането на специалист, който да провери слуха ви е лесно. Попитайте своя личен лекар и той ще ви препоръча най-близкия специалист, който да извърши този преглед.

Има няколко различни типа специалисти по здравето на слуха. Потърсете такъв, с когото ще се чувствате комфортно и няма да се притеснявате да попитате за опита му.

 • Оториноларинголози: са лекарите, които са специализирани в медицинското и хирургическо лечение на пациенти с болести и проблеми на ухото, носа и гърлото (УНГ), както и на свързаните с тях области в главата и шията. Много оториноларинголози работят съвместно с аудиолози в кабинетите си, които извършват проби на слуха и поставят слухови апарати.
 • Аудиолози: това са специалисти с магистърска или докторска степен по аудиология. Тяхната основна задача е да установяват и лекуват уврежданията на слуха, както и да поставят слухови апарати. Някои от тях могат да се специализират и в изследване на равновесието или на вестибуларния апарат, педиатрия или други сфери.
 • Слухопротезни специалисти: те са лицензирани от държавата да извършват основни изследвания на слуха и да поставят слухови апарати, обикновено в обекти за продажбата им на крайни клиенти. От тях не се изисква да имат специална научна степен по аудиология.
 • Отолозите: са специалисти по оториноларингология, които предлагат медицинска и хирургична грижа за пациенти с болести, които засягат ушите, равновесната система, темпоралната кост, основата на черепа и свързаните с тях структури в главата и шията.
Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало За нас Имате въпроси?
В момента има 12 посетителя в сайта