Ползи и рискове

Какви за ползите от слуховите апарати?

 •     * Ще можете да чувате звуци, които не сте могли да чувате преди това.
 •     * Ще можете да чувате речта по телефона по-ясно.
 •     * Ще можете да общувате по-лесно със семейството и приятелите си.
 •     * Вашата способност за общуване в шумна обстановка може да се подобри (напр. в ресторанта или сред голяма група хора).


Какви ограничения имат слуховите апарати?

 • Слуховите апарати НЕ възстановяват нормалния слух. За сравнение, очилата могат напълно да възстановят пълноценното зрение.
 • Слуховите апарати усилват всички звуци, включително фоновия шум, който не желаете да чувате.
 • Слуховите апарати изискват период на свикване, който може да трае няколко месеца. Нужни са вторични посещения във вашия слухопротезен център, за да се възползвате от всички ползи на слуховите апарати.
 • Когато започнете да използвате слухови апарати, много звуци, включително собствения ви глас, може да ви звучат твърде силни.
 • Ще трябва да се научите как да променяте настройките на слуховите апарати с по-сложна технология.
 • Слуховите апарати може да са скъпи.

За да преодолеете потенциалните ограничения на слуховите апарати, може да помогне включването на слухова рехабилитация в цената на покупката на вашия слухов апарат. Слуховата рехабилитация може да ви помогне да увеличите максимално ползата от слуховия апарат и да развиете стратегия за справяне с ограниченията му.

Има ли рискове, за които трябва да знам?

Слуховите апарати трябва да са поставени правилно от лицензиран слухопротезен специалист (като аудиолог или дилър на слухови апарати), така че увеличението от апарата да отговаря на вашата слухова загуба. Ако апарата не се постави правилно, твърде голямото увеличение на звука може да доведе до допълнително увреждане на слуха.

Обратно в началото ->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Ползи и рискове
В момента има 14 посетителя в сайта