Проверете слуха си

Проверете слуха си

Загубата на слух се развива постепенно, затова може да имате загуба на слух и дори да не знаете. Този прост тест ще ви помогне да определите дали показвате признаци на загуба на слуха. Отговорете на следващите въпроси и вижте резултатите си. 

 

 

Да

Не

 

Хората около вас струва ли ви се, че мърморят?

 

Някога изпадали ли сте в неудобно положение, защото не сте могли да чуете или разберете нещо, което ви казват?

 

Често ли карате хората да повторят?

 

Имате ли проблеми да чувате разговорите по телефона?

 

Семейството ви оплаква ли се, че пускате телевизора или радиото твърде силно?

 

Понякога, имате ли проблем да чуете домакинските звуци като капещ кран, тиктакането на часовника или звънеца на вратата?

 

Трудно ли ви е да чувате, когато не можете да виждате лицето на говорещия?

 

Има ли хора, които ви казват, че говорите твърде силно?

 

Понякога, чувате ли звънене в ушите?

 

Трудни ли са ви разговорите в ресторанти или на шумни места?

Обратно в началото->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Тествайте слуха си
В момента има 8 посетителя в сайта