Ред за отпускане на слухови апарати

Необходимите документи за отпускане на целева помощ от РЗОК/НЗОК за закупуване на слухов апарат, съгласно чл.73, ал.1 от Закона за хората с увреждания, от раздел А на спецификация, утвърдена от НС на НЗОК с решение №РД-НС-04-135/16.11.2021 г., в сила от 01.07.2022 г. :

1. Направление от личния лекар за УНГ-специалист.

2. С полученото направление се посещава специализирана лекарска комисия (ЛКК) за издаване на Медицински протокол.

 • За лица до 18 години – се издава от специализирана ЛКК по УНГ-болести към клиниките на университетски МБАЛ (УМБАЛ) в градовете: София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.
 • За лица над 18 години – се издава от специализирана ЛКК по УНГ-болести към клиника (отделение) по УНГ-болести при областни МБАЛ или университетска МБАЛ (УМБАЛ).

3. Когато посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК ще ви бъде издаден по електронен път протокол/решение за помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие. На място ще имате възможност да подадете заявление към Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) и НЗОК, което ще бъде изпратено по електронен път от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК в институцията.

4. Ще получите известие от НЗОК за издадено одобрение за предоставяне на ПСПСМИ на посочена от вас електронна поща и/или по телефон, без да посещавате офисите на НЗОК.

5. След получаване на потвърждението от РЗОК/НЗОК и изследването на слуха (аудиограмата от медицинския протокол), заповядайте за избор, тестване, настройка и получаване на нов дигитален слухов апарат HELIX в някой от слухопротезните ни центрове /вижте линка-Контакти/.

Единствено при нас ще намерите богата гама от дигитални слухови апарати, които са в ценовия лимит на отпуснатата Ви парична помощ.

Парични помощи отпускани от РЗОК/НЗОК за закупуване на цифрови слухови апарати:

Цифрови слухови апарати за неосигурени лица - 1 бр. на всеки 6 год. - 170 лв.
Цифрови слухови апарати за осигурени лица - 1 бр. на всеки 5 год. - 480 лв.

Цифрови слухови апарати за слухопротезиране на деца, учащи и студенти:
– Едностранно – 1 бр. на всеки 3 год. – 800 лв.
– Двустранно – 2 бр. на всеки 3 год. – 1600 лв.

Програмируеми цифрови слухови апарати за едностранно или двустранно слухопротезиране на лица, ползвали програмируеми цифрови слухови апарати за едностранно или двустранно слухопротезиране, като деца, учащи и студенти:
– Едностранно: 1 брой на всеки 5 год. – 480 лв.
– Двустранно: 2 броя на всеки 5 год. – 960 лв.

Батерии за слухови апарати - 20 бр. всяка година - 1.20 лв./бр.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Ред за получаване
В момента има 9 посетителя в сайта