Ред за отпускане на слухови апарати

РЕД ЗА ОТПУСКАНЕ НА ПОМОЩ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА СЛУХОВ АПАРАТ

Необходимите документи за отпускане на целева помощ от МТСП за закупуване на дигитални слухови апарати, съгласно Приложение № 7 към чл. 40, ал. 1 на Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания са:

1. Направление от личния лекар за УНГ-специалист.

2. С полученото направление се посещава специализирана лекарска комисия (ЛКК) за издаване на Медицински протокол.

 • За лица до 18 годинисе издава от специализирана ЛКК по УНГ-болести към клиниките на университетски МБАЛ (УМБАЛ) в градовете: София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.
 • За лица над 18 годинисе издава от специализирана ЛКК по УНГ-болести към клиника (отделение) по УНГ-болести при областни МБАЛ или университетска МБАЛ (УМБАЛ).

3. Медицинския протокола се подава заедно с Молба-декларация за отпускане на парична помощ в Дирекция за социално подпомагане (ДСП) по местоживеенеза закупуване на 1 слухов апарат и 20 батерии ( за деца, учащи и студенти – 2 апарата и 40 батерии).

4. До 7 дни ще Ви бъде издадена Заповед за отпускане на социална помощ, като от ДСП до края на следващия месец ще Ви изплатят сумата в брой или по Ваша банкова сметка /по избор/.

5. С получената сума и изследването на слуха (аудиограмата от медицинския протокол), заповядайте за избор, настройка и получаване на нов дигитален слухов апарат HELIX в някой от слухопротезните ни центрове /вижте линка-Контакти/.

Единствено при нас ще намерите богата гама от над 15 модела цифрови слухови апарати, които са в ценовия лимит на отпуснатата Ви парична помощ.

N.B. Ако имате издаден Медицински протокол от ЛКК - можете да закупите веднага слуховия апарат и батериите със собствени средства, като полагащата Ви се сума/до лимита на помощта от ДСП/ ще Ви бъде възстановена в кратки срокове от Социалната служба срещу представяне на издадените Ви от нас фактура и приемо-предавателен протокол.

Парични помощи отпускани от Дирекция за социално подпомагане за закупуване на цифрови слухови апарати

Цифрови слухови апарати за неосигурени лица - 1 бр. на всеки 6 год. - 406 лв.
Цифрови слухови апарати за осигурени лица - 1 бр. на всеки 5 год. - 480 лв.
Цифрови слухови апарати за слухопротезиране на деца, учащи и студенти:
- Едностранно - 1 бр. на всеки 3 год. - 600 лв.
- Двустранно - 2 бр. на всеки 3 год. - 1200 лв.
Батерии за слухови апарати - 20 бр. всяка година - 1.20 лв./бр.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Ред за получаване
В момента има 7 посетителя в сайта