Работят ли еднакво всички слухови апарати?

Работят ли еднакво всички слухови апарати?

Слуховите апарати работят по различен начин в зависимост от използваната електроника. Двата основни

типа електроника са аналогова и цифрова.

Аналоговите апарати преобразуват звуковите вълни в електрически сигнали, които биват усилвани. Аналоговите слухови апарати се произвеждат по индивидуална поръчка, за да отговарят на нуждите на всеки потребител. Апаратът се програмира от производителя съгласно спецификациите, които са препоръчани от вашия аудиолог. Аналоговите/програмируеми слухови апарати имат повече от една програма или настройка. Аудиологът може да програмира апарата с помощта на компютър, а потребителя може да променя програмата според условията на средата—от малка, тиха стая до пълен с хора ресторант, до големи открити пространства, като театър или стадион. Електрониката на аналоговите/програмируеми апарати може да се използва във всички видове слухови апарати. Аналоговите апарати обикновено са по-евтини от цифровите апарати.

Цифровите апарати конвертиратзвуковите вълни в цифров код, подобен на двоичния код в компютъра, преди да ги усилят. Тъй като кодът съдържа и информация за височината или силата на звука, апаратът може да се програмира специално за усилва определени честоти повече от други. Цифровата електроника дава на аудиолога повече гъвкавост при настройването на апарата според нуждите на пациента и според различните условия на използването му. Тези апарати също могат да се програмират, за да се фокусират върху звуци, които идват от конкретна посока. Цифровите електронни системи също могат да се използват във всички видове слухови апарати.

Обратно в началото->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Работят ли еднакво всички слухови апарати?
В момента има 5 посетителя в сайта